Dugotrajni efekat na dijabetes – kako benfotiamin i alfa lipoinska kiselina utiču na dijabetesnu polineuropatiju

Kod dijabetes melitusa, unos glukoze iz krvi u ćelije tela je narušen. Ključ za unos glukoze u svaku ćeliju tela je insulin. Bez ovog ključa, bravica ostaje gotovo zaključana i zbog toga nivo šećera u krvi ostaje visok. U zavisnosti od tipa dijabetesa, postoji ili potpuni nedostatak insulina (tip 1), jer pankreas ne može da proizvodi insulin, ili se stanje naziva tip 2 (dijabetes melitus), takozvani stečeni dijabetes. U ovim slučajevima postoji nekoliko uzroka i različite kombinacije insulinske rezistencije, hiperinzulinizma, relativnog nedostatka insulina i poremećaja izlučivanja pankreasa. Ukoliko se ne preduzmu kontra-mere, rezultat je uvek isti: viši nivo šećera u krvi i urinu.

PREGLED TEME

Trajno povišen nivo šećera u krvi je odgovoran za dugoročne efekte dijabetesa

Dugotrajni previsok nivo šećera u krvi dovodi do tipičnih dijabetesnih komorbiditeta i ozbiljnih dugotrajnih posledica dijabetesa tokom vremena. Oni uključuju dijabetesnu polineuropatiju, oštećenje nekoliko perifernih nerava koji mogu biti odgovorni za senzorne senzacije (npr. dijabetesna neuropatija u stopalima), kretanje i kontrolu organa. Druge bolesti dijabetesa mogu dovesti do gubitka pojedinih ekstremiteta (dijabetesno stopala) ili postati vidljivi kroz posledice arterioskleroze, npr. srčani udar i moždani udar, otkazivanje bubrega i gubitak vida. U ovom članku ćete saznati šta izaziva dijabetes i kako se komlikacije dijabetesa mogu preduprediti  pravovremenim unosom biofaktora benfotiamina i alfa lipoinske kiseline.

Da bi se sprečili dugoročni efekti dijabetesa, nivo šećera u krvi mora biti pod kontrolom

Ako pacijent sa dijagnozom dijabetesa ima problema sa kontrolom nivoa šećera u krvi, nivo šećera u krvi može postati trajno povišen. Šećer u krvi i njegova raznovrsna degradacija i međuproizvodi oštećuju ćelije. Nastali produkti u metabolizmu šećera, na primer, napadaju nerve . Saharifikovani proteini i / ili lipidi, takozvani AGE (napredni produkti glikacije) se skladište na mnogo načina, akumuliraju se i slobodni radikali kiseonika i izazivaju oksidativni stres koji oštećuje krvne sudove. Posledice su arterioskleroza, tromboza i nedovoljno snabdevanje važnih nerava i organa.

Diabetes Spätfolgen Zucker

Dijabetesna polineuropatija - kada su nervi oštećeni

Kada su krvni sudovi oštećeni, nervni završeci se više ne snabdevaju dovoljno kiseonikom i nutrijentima. Pored toga, nervi mogu biti direktno napadnuti krajnjim produktima glikozilacije. U riziku su periferni nervi  - od senzornih i motornih pa sve do vegetativnih živaca - stoga mozak i kičmena moždina (centralni nervni sistem) nisu pogođeni. Kada je zahvaćeno nekoliko živaca, to se naziva polineuropatija. Kada samo određeni periferni nervi, npr. u ekstremitetima ako su zahvaćeni, to se naziva dijabetesna polineuropatija. Ako su senzorni nervi funkcionalno oštećeni, mogu se pojaviti simptomi kao što su gubitak ili abnormalni osećaj dodira, bola i temperature u određenim delovima tela, posebno u stopalima. Posledica: senzorni poremećaji kao što su trnjenje, peckanje, ukočenost ili bol za koje ne postoji spoljašnji stimulans. Ako su motorni nervi zahvaćeni, javljaju se simptomi paralize. Vegetativni nervi kontrolišu nesvesne procese u našem telu i posledice oštećenja mogu biti slaba kontrola bešike, muška seksualna disfunkcija ili oštećenje proizvodnje znoja. Često, dijabetesna polineuropatija utiče na regione daleko od torza (tj. stopala). Uzgred, dijabetes nije jedini mogući polineuropatski okidač - drugi faktori koji uključuju alkoholizam , određene autoimune bolesti ili nedostatak vitamina B12 mogu dovesti do funkcionalnog gubitka važnih nerava.

Kako sprečiti ili lečiti dugotrajne efekte dijabetesa kao što je polineuropatija?

Diabetes melitus može dugo da bude bez simptoma. Međutim, od presudne je važnosti da se rano otkrije dijabetes da se nivo šećera u krvi može trajno održati u podnošljivoj meri. Da bi se to postiglo, pacijent mora biti disciplinovan jer je potrebno prilagoditi način života. Osim činjenice da se nivo šećera u krvi mora redovno pratiti i upravljati, mnogi pacijenti sa dijabetesom bi trebalo da vode računa o ishrani, odustanu od pušenja i alkohola i počenu sa fizičkom aktivnošću. Posebno kod dijabetesa tipa 2, zdrava ishrana je važan faktor koji utiče na nivo šećera u krvi u dugom roku. Međutim, pacijenti sa dijabetesom tipa 1 treba da prate tačno koliko ugljenih hidrata jedu kako bi izbegli pogrešno doziranje insulina i opasne fluktuacije nivoa šećera u krvi. Uzimanje određenih biofaktora kao što je benfotiamin ili alfa lipoinska kiselina takođe može doprineti specifičnom sprečavanju određenih dugoročnih efekata kao što je dijabetesna polineuropatija.

To je uloga koju benfotiamin ima u dugoročnim efektima dijabetesa

Vitamin B1, takođe poznat kao tiamin, igra važnu ulogu u dugoročnim posledicama dijabetesa, naročito kod dijabetesne polineuropatije. Ako postoji nedostatak biofaktora tiamina, metabolizam ugljenih hidrata više ne funkcioniše dobro, postaje neuravnotežen, a štetni produkti razgradnje šećernog metabolizma, AGEs, počinju da se gomilaju. Interferirajući sa nervnom funkcijom, oni doprinose izgledu i progresiji dijabesne polineuropatije. Dobro podešen balans tiamina pomaže da se regulišu AGE-i koji cirkulišu u krvi smanjenjem njihove proizvodnje kroz podršku određenih metaboličkih puteva glukoze i normalne funkcije nervnih funkcija, kao rezultat toga. Ako bi neko želio da specifično reguliše deficijenciju vitamina B1, preporučuje se unos derivata tiamina. Razne kliničke studije su pokazale da se lipofilni oblik -  BENFOTIAMIN, prekursor vitamina B1, može dobro apsorbovati u organizmu i da inhibira stvaranje štetnih produkata degradacije šećera. Studija sprovedena na Univerzitetu Bad Kissingen pokazala je da su ispitanici koji su uzimali benfotiamin da bi ublažili bolove u nervima i poboljšali svoje senzorne nervne funkcije bili u stanju da percipiraju fine senzorne stimulanse kao što su vibracije bolje nego ranije, u poređenju sa test grupom koja je uzela placebo .

Prevencija polineuropatije kroz nadoknadu vitamina B

Ako vi, kao pacijent sa dijabetesom, pripadate rizičnoj grupi polineuropatije, dobro je da koristite namirnice koje su bogate vitaminima B. Hrana koja sadrži visoke koncentracije tiamina su proizvodi od celog zrna kao što su zob i hleb od celog zrna. Biofaktor se uglavnom nalazi u rubnim slojevima raznih kultivisanih žitarica. Zbog toga, u velikoj meri izbegavajte 'prazne' proizvode belog brašna. Osim toga, semena suncokreta i mahunarki kao što je grašak sadrže mnogo vitamina B1 - osim mnogih drugih vrednih sastojaka. Namirnice bogate u vitaminu B1 su i svinjetina i riba.

Diabetes Spätfolgen Ernährung

Ako već postoji nedostatak biofaktora (na primer, vitamina B1), teško ga je ponovo uravnotežiti jedino ako jedete pravu hranu. Naročito one osobe koje iz različitih razloga teško prate uravnoteženu ishranu - zbog stresnog svakodnevnog rada ili kod starijih osoba - ne bi trebalo zanemariti unošenje dovoljne količine važnog biofaktora benfotiamina (vitamina B1). U ovim slučajevima, može biti korisno uzeti dodatni benfotiamin da bi se sprečile ozbiljne posledice nedostatka.

 

Skupljač slobodnih radikala - antioksidant alfa lipoinska kiselina u dugoročnim efektima dijabetesa

Alfa lipoinska kiselina nije vitamin, već je u vodi i mastima topljiva masna kiselina koja se prirodno proizvodi u organizmu. Ona je uključena u stvaranje mitohondrijske energije svake ćelije od koje naše telo zavisi da bi preživela. Pored toga, lipoinska kiselina je efikasan antioksidans koji može da vezuje ne samo različite slobodne radikale, već i teške metale, čime pomaže organizmu u detoksikaciji. Štaviše, može regenerisati druge antioksidante kao što su vitamin C, vitamin E i koenzim K10 da bi se vratila ravnoteža I da bi ponovo mogli da obavljaju svoju antioksidativnu funkciju. Pošto je i topljiva u mastima i vodi, alfa lipoinska kiselina može ući u sve ćelije i telesne tečnosti, pa čak i proći krvno-moždanu barijeru da bi ostvarila svoj efekat.

woerwagpharma-diabetische-spaetfolgen

Alfa lipoinska kiselina i dijabetesna polineuropatija

Studija iz 2008. godine pokazala je da kratkotrajno lečenje alfa lipoinskom kiselinom može ublažiti simptome polineuropatije. Takozvana NATAN II studija, na primer, pokazala je poboljšanje u nervnoj funkciji nakon četiri godine u okviru neurološkog ispitivanja neuropatskih simptoma u grupi alfa lipoinske kiseline. Njihov snažan antioksidativni i antiinflamatorni efekat pomaže vezivanju štetnih radikala kiseonika, čime se smanjuje opterećenje krvotoka i nerava. Ovo takođe doprinosi smanjenju opasnih posledica oštećenih krvnih sudova kao što su arterioskleroza i rizik srčanog i moždanog udara. Kod polineuropatije, aktivni sastojak može da se koristi i simptomatski (tj. da ublaži simptome bola i parestezije) i patogenetski (tj. da se ​​zaustavi progresija bolesti).

Dijabetičari bi trebali obratiti pažnju na to kada treba da koriste alfa lipoinsku kiselinu

Alfa lipoinska kiselina takođe ima pozitivan uticaj na unos glukoze u ćelije, što dovodi do promene potrebne doze insulina. Stoga, svakako treba da se konsultujete sa svojim lekarom ako nameravate da uzmete alfa lipoinsku kiselinu tako da možete pravilno dozirati insulin koji uzimate. Različite namirnice sadrže i alfa lipoinsku kiselinu - zbog njene visoke koncentracije u mitohondrijima, veća je verovatnoča u mesnim proizvodima i iznutricama poput jetre, srca i bubrega. Neke vrste povrća kao što su brokoli, paradajz ili spanać sadrže tragove alfa lipoinske kiseline. Ako je namera selektivno snabdevanje aktivnim sastojkom u akutnim situacijama, svesna dijeta više nije dovoljna. U ovim slučajevima, konsultujte svog lekara.

© 2016 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - Opseg informacija koje se nalaze na www.woerwagpharma.rs o ličnom zdravlju je isključivo za vaše informacije i ni na koji način ne zamenjuje ličnu konsultaciju, pregled ili dijagnozu od strane licenciranog lekara. Sadržaj koji je dostupan na www.woerwagpharma.rs ne može i ne može se koristiti za postavljanje dijagnoze i / ili uzimanje lijekova samostalno.

Pročitati više