Komplikacije dijabetesa – koji su rizici uključeni u dijabetes?

Oko 710.000 ljudi ima dijabetes u Srbiji. Metabolički poremećaj uzrokuje trajno povišen nivo šećera u krvi. U većini slučajeva, dijabetes se razvija podmuklo i uglavnom se otkriva kasno u mnogim slučajevima. Rizik od loše kontrolisanog nivoa šećera u krvi jesu komplikacije koje su često opasnije od same bolesti dijabetesa. Uzrok različitih oboljenja dijabetesa je uvek preterano visok nivo glukoze u krvi obolelih. To znači da je raspad glukoze u ćelijama povišen pri čemu se radikali kiseonika oslobađaju, što onda izaziva dodatne komplikacije. Oni prvo oštećuju manje  krvne sudove, a kasnije i veće, na taj način uzrokujujući dugoročno oštećenje nerava, probleme sa vidom i otkazivanje bubrega. Rizik od srčanog i moždanog udara se značajno povećava zbog rizika od tromboze i arterioskleroze.
Kod mnogih pacijenata javljaju se komplikacije dijabetesa - teško je rano otkriti mogućnost njihovog nastanka.

PREGLED TEME

Dijabetesna neuropatija – oštećenje nerava uzrokovano dijabetesom

Pošto krvni sudovi oštećeni visokim nivoom šećera u krvi, nervi odgovorni za dodir  i mišićno-skeletni sistem više nisu dovoljno snabdeveni kiseonikom i nutrijentima. Zajedno sa drugim metaboličkim procesima uzrokovanim hiperglikemijom (npr. veće formiranje takozvanih AGE ili "produženih krajnjih produkata glikacije", tj. modifikovanih proteina i / ili lipida) to dovodi do postepenog oštećenja nerava . S jedne strane, AGE (krajnji proizvodi metabolizma) povećavaju formiranje reaktivnih vrsta kiseonika i ometaju antioksidativne sisteme; s druge strane, formiranje AGE-a se povećava pod oksidativnim uslovima, što dovodi do pokretanja začaranog kruga i pokretanja dijabetesne neuropatije, jedne od najčešćih komorbiditeta dijabetesa. Skoro svaki treći pacijent sa dijabetesom je pod uticajem toga, pateći od ozbiljnih ograničenja koja ovo stanje izaziva u svakodnevnom životu. Što su udaljeniji nervni završeci od srca, to su oni više izloženi riziku nedovoljnog snabdevanja kiseonikom. Prema tome, generalno ovo utiče prvenstveno na nerve u nogama, koji su odgovorni za prenošenje osećaja bola i temperature. Neuropatija može uticati i na autonomni nervni sistem tela. Ona je odgovorna za autonomnu kontrolu organa i telesnih funkcija.

Simptomi dijabetesne neuropatije

Dijabetesna neuropatija se može manifestovati na najrazličitiji način, u zavisnosti od toga koji su nervi akutno pogođeni. Gubitak taktilnog osjećaja kao i osećaja bola i temperature najčešći su simptomi. Ekstremiteti  postaju ukočeni, jer nervi više ne mogu slati senzorne stimulanse. Međutim, oštećenje nerava može takođe izazvati hronične bolove ili dovesti do parestezije kao što su trnjenje, mravinjanje, žarenje i na kraju do paralize. Ako je zahvaćen vegetativni ili autonomni nervni sistem, može se javiti aritmija i erektilni problemi ili nedostatak kontrakcije mokraćne bešike. Iz tog razloga, prevencija je bolja od izlečenja, i zato je preventivni treman jako važan.

Tretirajte dijabetesnu neuropatiju na pravi način

Lečenje dijabetesne neuropatije treba uvek da se zasniva na tri suštinska postulata:
 
Optimizacija regulacije šećera u krvi je najvažnija. To se može postići promenom načina života i, koliko je potrebno, ispravnim prilagođavanjem lekova.
• U određenim slučajevima može pomoći simptomatska terapija sa odgovarajućim lekovima za centralno delovanje.
• Treći esencijalni postulat je blokiranje patogenetskih metaboličkih procesa, kao gore pomenuto formiranje AGE, putem benfotiamina. Snabdevanje sa ovim važnim biofaktorom može biti korisno za sprečavanje napredovanja i pogoršanja bolesti .

Dijabetesno stopalo – najčešća posledica dijabetesne neuropatije

Pogođeni dijabetesnom neuropatijom ili u retkim slučajevima perifernom arterijskom okluzivnom bolešću, oštećenje nerava može dovesti do amputacije stopala u teškim slučajevima - nešto što se dešava u svetu oko 96.000 puta godišnje. Pošto su nervi u nozi oštećeni , pacijenti više ne osećaju povrede i tačke pritiska. Rane se lako mogu zaraziti i izlečiti veoma sporo zbog slabe cirkulacije. Abscesi se mogu formirati oko rana i napasti tkivo i kosti dok se stopalo više ne može sačuvati. Prevencija i redovna kontrola stopala su neophodni. Čak i male povrede mogu se prepoznati rano i sprečiti opasne posledice.

Diabetische Folgeerkrankungen Füße

Rizik od tromboze i periferne arterijske okluzivne bolesti kao komplikacije dijabetesa

Oštećenje zidova krvnih sudova dovodi tokom vremena do naslaga kalcijuma i dolazi do arterioskleroze. Ovaj proces smanjuje protok krvi zahvaljujući užim arterijama. Rezultat toga je da nedovoljno kiseonika može doći do mesta gde je hitno potrebno. Pored toga, na talogu kalcijuma mogu se formirati krvni ugrušci. Rizik od srčanog udara ili moždanog udara uzrokovanog trombozom i odvajanjem depozita kalcijuma drastično se povećava. Pacijenti sa tipom 2 dijabetesa su posebno skloni da imaju moždani udar, jer su pod uticajem čestih poremećaja metabolizma lipida i visokog krvnog pritiska. Međutim, pacijenti sa dijabetesom tipa 1 su takođe osetljiviji od onih koji nemaju ovo stanje.

Povremena klaudikacija kao komplikacija dijabetesa

Ako se sužavanje krvnih sudova odvija u arterijama nogu, stanje je poznato kao periferna arterijska okluzivna bolest ili PAOB. U početku se manifestuje kao osećaj hladnoće i peckanja, kasnije kao bol u nogama, posebno kada hodate. Stoga, pacijenti često moraju  da se odmaraju. U naprednim stadijumima ovo stanje može dovesti do potpune nekroze krvnih sudova, što dovodi do amputacije zahvaćene noge ili stopala. Pošto se početni simptomi javljaju tek nakon što je arterija dostigla 90% blokade, rana prevencija je od suštinskog značaja za sprečavanje kasnijih komplikacija.

Diabetische Folgeerkrankungen Schaufensterkrankheit

Oštećenje bubrega uzrokovano dijabetesom - dijabetesna neuropatija kao sekundarna bolest

Oštećenje zidova krvnih sudova izazvano trajno povišenim nivoom šećera u krvi takođe utiče na krvne sudove (kapilare) bubrega. Kada postepeno prestanu sa funkcionisanjem bubrežne ćelije , detoksikacija organizma koja je važna funkcija filtriranja bubrega postepeno se pogoršava. Oko jedan od deset pacijenata sa dijabetesom je pogođen oštećenjem bubrega izazvanim dijabetesom. Oštećenje već može biti prisutno u ranom stadijumu dijabetesa i da se pogoršava, a da se ne uoči. Tipični simptomi i znaci trovanja kao što je žuta boja očiju i kože pojavljuju se kod mnogih pacijenata samo u kasnom kliničkom stadijumu. U najgorem slučaju, funkcija bubrega može potpuno prestati. Onda je jedini lek dijaliza ili transplantacija bubrega. U ranim fazama bolesti test krvi može već ukazati na postojeće stanje i stoga ga treba redovno izvoditi.

Oštećenja mrežnjače kao sekundarna bolest dijabetesa - dijabetesna retinopatija

Kapilari u retini su takođe pogođeni posledicama povišenog nivoa šećera u krvi. Dijabetesna retinopatija je čest uzrok slepila. Male, delikatne arterije u mrežnjači umiru, a nastaju aneurizme i vaskularne okluzije. Nove arterije formiraju kompenzaciju za gubitak onih koji su umrli, ali one lako mogu da izazovu odvajanje retine. Uz ostale preventivne mere, laserski tretman može pomoći retini da zaustavi pogoršanje simptoma.

Diabetische Folgeerkrankungen Auge

Rano prepoznavanje i prevencija komplikacija dijabetesa

Kada se dijagnostifikuje dijabetes, treba ispitati komplikacije dijabetesa koji bi se mogle pojaviti. Tokom bolesti, pacijenti sa dijabetesom bi trebalo da se pregledaju u redovnim intervalima zbog oštećenja nerava i poremećaja cirkulacije kako bi se rano prepoznali mogući komorbiditeti, da se mogu lečiti. Lekar će, nakon što je razgovarao sa pacijentom da pita o najčešćim simptomima, izmeriti krvni pritisak i reflekse. Na osnovu anamneze, pregleda i EMNG nalaza postaviće dijagnozu.

Zdrav način života pomaže u sprečavanju komplikacija dijabetesa

Postoje neke mere koje pacijenti sa dijabetesom mogu preduzeti kako bi sprečili pojavu različitih sekundarnih bolesti uzrokovanih dijabetesom (smanjenje rizika od dobijanja ili progresije bolesti). U prvom redu, pušenje i konzumiranje alkohola bi trebalo da se izbegavaju. Pušenje utiče na krvne sudove, dodatno ugrožavajući arterije koje su već oštećene povišenim nivoom šećera u krvi. Ako je prisutna dijabetesna neuropatija, posebno treba izbegavati neurotoksin alkohol. Jetra (zbog sinteze alkohola nakon konzumiranja pića) ne može dobro obaviti svoj zadatak regulisanja nivoa šećera u krvi. To može dovesti do hipoglikemije.

Diabetische Folgeerkrankungen Gemüse

Zdrava i uravnotežena ishrana, zajedno sa dovoljno vežbanja i izbegavanjem viška kilograma, pomaže da se duže zadrže bez komplikacija, uprkos dijabetesu. Pored nivoa šećera u krvi, krvni pritisak i lipidi u krvi treba da se dobro regulišu da bi se još više zaštitili ugroženi krvni sudovi. Pri tome ne treba zaboraviti da uzimanje određenih lekova za dijabetes može oštetiti i krvne sudove - aktivni sastojak metformin snižava nivo vitamina B1, B12 i folne kiseline. Međutim, ti vitamini su odgovorni i za regulisanje metabolizma homocisteina. Veća koncentracija homocisteina može, opet, oštetiti krvni sud. Provera krvi za ove važne vitamine B je stoga neophodna kada se trajno uzimaju lekovi za dijabetes.

© 2016 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - Opseg informacija koje se nalaze na www.woerwagpharma.rs o ličnom zdravlju je isključivo za vaše informacije i ni na koji način ne zamenjuje ličnu konsultaciju, pregled ili dijagnozu od strane licenciranog lekara. Sadržaj koji je dostupan na www.woerwagpharma.rs ne može i ne može se koristiti za postavljanje dijagnoze i / ili uzimanje lekova samostalno.

Pročitati više